David Stirks Exclusive MaltsZeer bijzondere nieuwe Exclusive Malts en Single Cask Exclusives van David Stirk.

David Stirk is met zijn The Creative Whisky Company één van de populairste onafhankelijke bottelaars in Nederland. En dat is natuurlijk niet voor niets. Whisky’s van zeer goede kwaliteit tegen aangename prijzen.

Ook nu heeft David onder zijn bekende labels weer erg aantrekkelijke whisky’s gebotteld.
Exclusive Malts brengt 8 nieuwe bottelingen uit waaronder 2 eerbiedwaardige grains en de van de Single Cask Exclusive zijn er weer 4 nieuwe mooie nieuwe bottelingen beschikbaar. 


Zeer bijzondere nieuwe Exclusive Malts en Single Cask Exclusives van David Stirk.

Om te beginnen een Girvan 1994, een 23 jaar oude whisky uit een ex-sherry hogshead die invloeden kent van het hout, Oosterse kruiden, kersen en bessen en nieuw leer. Mond vullend en pakkend met een zeer breed smaakprofiel. De 2de graanwhisky komt van de gesloten en gesloopte Port Dundas Distillery uit 1974. Deze 43 jaar oude whisky opent met oriëntaals fruit, verse kokos en zoete jasmijn. Het volle mondgevoel geeft appeltaart met amaretto likeur. Het eikenhout kenmerkt zich met as en hele lichte rook. Zeer bijzonder.....

David Stirks Exclusive MaltsDe 3 geturfde whisky’s beginnen we met een oudere Ardmore 1999. Deze 18 jaar oude whisky komt uit een ex-rum barrel en ruikt naar een knisperend kampvuur met Lapsang Souchong thee met citroen, met amandelen, limoen en exotisch wit fruit. En dat alles in een rokerig jasje met turf en peper.

De Laphroaig 2005 is de zwaarste geturfde van de 3 met zoete rook, zeewier, frisse zeewind en eikenhout. Een complexe Islay whisky met kersenlikeur, “After-Eight” chocolade. Chili peper vermengt met Islay turf. Wauw, wat een krachtpatser.

Bowmore 1998, uit een refill sherry butt, heeft een neus met as, vleugjes turf en rook en zeezout. Daarna komt veel citrus, toffee, honing en lavendel. Aardbeien gedoopt in pure chocolade en gerookte noten bestrooid met zeezout. De afdronk is lang en bevredigend.

De Benrinnes 2001 is rijk en rond van geur, met een intrigerende mix van eikenhout, aceton en geroosterde pinda’s. Het zware mondgevoel kent een hartige stoofpot met chili peper, chocolade, munt en peren. Heerlijk verwarmend met een spoortje rook in de afdronk.
Dailuaine 2007 komt uit een refill sherry hogshead en is erg fruitig met “Christmas Cake” Oloroso sherry, vijgen en walnoten. Bloedsinaasappel met hoestsiroop. In de afdronk komen er koffie tonen naar voren.

En als laatste is er een Glen Keith 1994. Bosvruchten met tiramisu en rijpe appel. Mond vullende melkchocolade met oriëntaalse kruiden en vanille. Rijkdom en droogte in een prachtige balans.

David Stirks Exclusive Malts De iets jongere whisky’s worden onder het zeer populaire label Single Cask Exclusives gebotteld

Ook nu zijn er weer 4 nieuwe bottelingen beschikbaar. De Speyside GA006 komt van de Glenallachie Distillery en is 9 jaar oud. Zoete amandelen, gekruide karamel, melkchocolade en rood fruit. Een lange en blijvende afdronk. De Lowland AB005 van Ailsa Bay Distillery opent met fris geel fruit, gezouten karamel, eucalyptus en aardbeien. De afdronk is zoet en drogend kruidig.

En dan de geturfde whisky’s. De Islay LNB013 komt van de Caol Ila Distillery aan de oostkust van Islay, en heeft gerijpt op een voormalig port vat. Veel rood fruit met dito rook. Lichte zilte invloeden met zoete vanille en warm metaal. Zoet en fruitig, maar de rook en turf houden de overhand.

En als laatste is er de Peated Highland RM016. Deze zwaar geturfde Ruadh Maor uit de Glenturret Distillery is eerst kruidig in de neus met koriander en lichte peper. Ook vanille, rook en aardetonen geven de whisky karakter. Een stevige highlander.

De smaaknotities van deze Whisky's

David Stirks Exclusive Malts

Exclusive Malts Girvan 1994 23 y.o. 53,8% ex-sherry hogshead
Neus: Veel hout en kruiden in de neus met veel invloed van zwarte bessen en kersen. Nieuwe leren schoenen en de frisse geuren van een houtzagerij.
Smaak: Voor een graan een zeer mondvullende en pakkende whisky. Een aantrekkelijke zoetheid van gezoute karamel en gingerbread.
Afdronk: Droog en kruidig, zoet en sterkte Earl grey thee

Exclusive Malts Ardmore 1999 18 y.o. 56,4% ex- rum barrel
Neus: Knisperend kampvuur op een zomerse avond. De geur van verse lapsang souchong tea met een schijfje citroen
Smaak: Verrassend zacht en toegankelijk. Amandelen, limoen en wit fruit in een rokerig jasje.
Afdronk: Lang en opbouwend droog. Nog meer citroen, peper en mineralen. De rook komt terug in overtreffende trap.

Exclusive Malts Port Dundas 1974 43 y.o. 47,1% refill hogshead
Neus: Oriëntaalse fruit markt met verse kokosnoot en zoet jasmijn/rozewater. Lichte kruiden zoals kardemom
Smaak: Heerlijk “sappig” en vol en olie-achtig. Heerlijke appeltaart met een vleugje amaretto likeur
Afdronk: knisperend fris en uitdagend complex. De zoetheid verdwijnt langszaam en laat een droog eiken karakter achter met wat spoortjes van as in de nasmaak.

Single Cask Exclusives Lowland AB005 Nas 50,0% sherry hogshead
Neus: Geel en fris fruit met Oosterse kruiden, gezoute karamel en verse aardbeien
Smaak: Toffee met eucalyptus, zoete druiven met vers eikenhout
Afdronk: Droog, zoet en kruidig

Exclusive Malts Bowmore 1998 19 y.o. 53,2% refill sherry butt
Neus: Droog en assig met een vleugje turf en rook, naast het typische maritime karakter. Veel citrus invloeden met toffee, honing en lavendel.
Smaak: Meer zoet dan in de neus met karamel en aarbeien bedekt met pure chocolade. Op de achtergrond een hint van gerookte noten en zeezout.
Afdronk: Heerlijk gebalanceerde zoetheid en rook met een vleugje zwarte bessen en pruimen.

Exclusive Malts Benrinnes 2001 16 y.o. 53,7% refill hogshead
Neus: Rijk en rond van geur. Een intrigerende mix van eiken, aceton en droog geroosterde pinda’s
Smaak: Zwaar ollie-achtig vol mondgevoel. Hartige chili stoofpot met vooraf rijpe peren, chocolade met munt en steranijs.
Afdronk: Lang met een interessant rokerig karakter met een vleugje zoethout, toffee en Bombay Mix

Exclusive Malts Dailuaine 2007 10 y.o. 55,6% sherry hogshead
Neus: Erg fruitig, Christmas cake besprenkelt met cognac. Hint van oloroso sherry, vijgen en walnoten.
Zoet in de stijl van honing, amandelen en marsepein.
Smaak: Bloedsinaasappel en hoestbonbons. Erg veel nootjes en intense kruidig met gember, vanille, allemaal in perfecte balans met een romige textuur
Afdronk: Het notige vervaagt maar de fruitige tonen blijven zeer aanwezig. Uiteindelijk blijft er een heerlijke café latté over.

Single Cask Exlusives Peated Highland RM016 8 y.o. 50,0%
Neus: Veel kruiden, waaronder koriander en lichte peper, heerlijke vanille en later doorspekt met veel rook
Smaak: kruidig en romig met geel fruit, en nog meer turf/rook
Afdronk: Soepel en smaakvol

Exclusive Malts Laphroaig 2005 12 y.o. 56,2% refill hogshead
Neus: Zoete rook, zeewier, frisse zeelucht, typisch Islay in een glas. Een complexe whisky met diepte in de vorm van nieuw eikenhout, zoethout en stophoest.
Smaak: Kersenlikeur, after eight chocolade en zoet eikenhout karakter. De rook komt in het midden van mondgevoel, maar is erg aanwezig
Afdronk: kruidig, met peper en chili. Erg vol en warm mondgevoel

Exclusive Malts Glen Keith 1994 23 y.o. 52,8% ex-bourbon barrel
Neus: Heerlijke bosvruchten, tiramisu dessert en rijpe appelen. Gezamenlijk met oriëntaalse kruiden in een Bourbon Style whisky
Smaak: Mond vullend met melkchocolade, vanille en créme brulee. Later ook weer zacht fruit
Afdronk: Droog met een prachtige balans van zoet en zuur. Rode appels in honing en een klein beetje peper

Single Cask Exclusives Speyside GA006 9 y.o. 50,0%
Neus: Zoete amandelen, kruidig en karamel, melkchocolade en exotisch rood fruit
Smaak: bananen met karamelsaus, warm eikenhout en heerlijke room en veel fruit
Afdronk: Heerlijk verwarmend en blijvend lang op de tong en gehemelte.

Single Cask Exclusives Islay LNB013 Nas 50,0% refill port cask
Neus: Rood fruit met veel rook, lichte zilte invloeden met zoete vanille en warm metaal
Smaak: Granen en nog meer rook en turf. Wit fruit met zoete honing
Afdronk: pakkend en blijvend. Verrassend zuiver
0
0
0
s2sdefault

Misschien zijn onderstaande artikelen ook interessant?