Nieuw Macallan Distillery Edrington Edrington onthult de nieuwe The Macallan Distillery en bijbehorend bezoekerscentrum op het Easter Elchies-landgoed te Schotland, dat zich sinds 1824 de thuisbasis van de beste luxe single malt mag noemen.

Het gerenoveerde complex is ontworpen door Rogers Stirk Harbour + Partners. De opvallende, hedendaagse architectuur is gesitueerd in een helling, gevormd naar authentieke Schotse heuvels.

Duurzaamheid en esthetiek stonden bij deze renovatie hoog in het vaandel. Vanaf 2 juni zijn de distilleerderij en bezoekerscentrum open voor publiek.

Meer productie en bezoekers

De vernieuwde distilleerderij en bijbehorend bezoekerscentrum van The Macallan werden ontworpen door gerenommeerd architectenbureau Rogers Stirk Harbour + Partners,dat na een internationale competitie de opdracht toegewezen reeg.  Het is voor het eerst dat dit bureau uit Londen tekent voor een distilleerderij in Speyside, een belangrijk Schots whiskygebied.

Rogers Stirk Harbour + Partners ontwierp eerder ook al iconische gebouwen zoals Heathrow Airport Terminal 5 in Londen, The Centre Pompidou in Parijs en Terminal 4 van Madrid Barajas Airport. De architecten staan bekend om hun innovatieve, duurzame, esthetische ontwerpethiek, die zij ook toepasten voor dit grote project van The Macallan. 

Nieuw Macallan Distillery Edrington In de afgelopen 12 jaar heeft Edrington circa 500 miljoen Britse pond geïnvesteerd in The Macallan, hiervan is de 140 miljoen pond kostende distilleerderij de grote trots. Ook de investeringen in de whisky, opslag ervan en vooral de bekende eikenhouten vaten zijn verhoogd. Vermoed wordt dat dankzij deze grootse renovatie het aantal bezoekers in het eerste jaar verdubbelt en daarna blijft stijgen.

De nieuwe distilleerderij maakt het ook mogelijk dat de productie van The Macallan met een derde wordt verhoogd, indien gewenst. De nieuwe destilleertoestellen zijn gemaakt door de Schotse kopersmederij Forsyths, die al sinds de jaren 50 van de vorige eeuw de voor het merk kenmerkende, opvallend kleine toestellen maakt.

Hedendaagse architectuur in eeuwenoud landschap

Voor de renovatie werkten 25 aannemers samen om de visie van de architecten en The Macallan te verwezenlijken. Aan de bouw werkten circa 400 mensen mee, waarvan 20 verschillende ambachten. De in de Schotse stad Elgin gevestigde Robertson Construction tekende voor het complexe architectonisch ontwerp van het gebouw.

De grootse verbouwing is relatief snel voltooid: In 2012 werd dit project aangekondigd, de bouw begon in december 2014 en de eerste whisky liep afgelopen december door het destilleertoestel. Nu de complete renovatie klaar is, is het gebouw binnenkort voor iedereen open ter bezichtiging: het bezoekerscentrum opent 2 juni 2018 haar deuren.

Nieuw Macallan Distillery Edrington De opvallende, hedendaagse architectuur is gesitueerd in een helling, gevormd naar authentieke Schotse heuvels. Het doel: zo veel mogelijk schoonheid en zo weinig mogelijk ruis in het Speyside-landschap, dat bekend staat als een gebied met grote esthetische waarde. De golvende, houten dakconstructie, die bestaat uit 380.000 afzonderlijke componenten, is één van de meest gecompliceerde houten dakconstructies ter wereld.

Uitvoerend producent van Edrington, Ian Curle, zegt over het project het volgende: “Dit is een spannende aangelegenheid voor Edrington en The Macallan. De onovertroffen kwaliteit van laatstgenoemde is erg gewild, we gaan de toekomst dankzij deze distilleerderij met vertrouwen tegemoet. Het is een authentieke, blijvende, ambitieuze investering die recht doet aan de consumentenverwachtingen van deze en komende generaties.

Als de deuren in juni openen, verwachten we dat deze plek aanzienlijke voordelen zal pleveren voor de plaatselijke toeristenindustrie, Schotse whiskyexport en de economie.”

Ken Grier, creatief directeur van The Macallan: “Aangezien The Macallan wereldwijd groeit, is het belangrijk dat we tegemoet kunnen komen aan de vraag naar deze heerlijke, amberkleurige drank. We letten er uitzonderlijk goed op dat de whisky die in de nieuwe distilleerderij wordt geproduceerd, exact hetzelfde is als die we eerder maakten. Dit is het begin van een heel spannend nieuwe hoofdstuk in de evolutie van The Macallan.”

Graham Stirk, senior partner en hoofdarchitect van Rogers Stirk Harbour + Partners, voegt daar aan toe: “Het landgoed van The Macallan is een heel speciale plek; een plek waar we graag komen en die we erg respecteren. De visie was altijd ambitieus, maar dit project daagde ons uit iets te ontwerpen dat inspireert op ongekende niveaus. Het is een eer onderdeel te zijn van de vormgeving van een nieuw hoofdstuk voor The Macallan.”

Cijfers en feiten van de nieuwe distilleerderij en bijbehorend bezoekerscentrum
The Macallan Distillery 19
• Er is £140 miljoen geïnvesteerd en er zijn 60 nieuwe banen gecreëerd

• Aan de bouw werkten circa 400 mensen mee, in samen meer dan 20 ambachten.

• Het project is in drieënhalf jaar, tussen december 2014 en mei 2018, uitgevoerd.

• De golvende, houten dakconstructie is één van de meest gecompliceerde houten dakconstructies ter wereld. Hij bestaat uit 1.800 enkele balken, 2.500 verschillende dakelementen en 380.000 afzonderlijke componenten, waarvan er geen twee identiek zijn aan elkaar.

• Dankzij deze nieuwe distilleerderij wordt de productie van The Macallan met circa een derde vergroot.

Over The Macallan
The Macallan, opgericht in 1824, is een van 's werelds meest geliefde en bekroonde single malt whisky's, dankzij de grootse kwaliteit en een onderscheidende smaak. Het bedrijf is opgericht aan de hand van leidende principes, bekend als de Six Pillars. Alexander Reid richtte het merk op, op een plateau boven de rivier de Spey in het noordoosten van Schotland.

Al sinds het begin is een obsessie met kwaliteit het kenmerk van The Macallan. De distilleerderij is omgeven door een landgoed van 150 hectare, waarvan Easter Elchies House, een landhuis gebouwd in 1700, het kloppend hart is.

Over Edrington
Nieuw Macallan Distillery Edrington Edrington omvat een paar van de grootste alcoholische drankenmerken in de wereld, waaronder The Macallan, The Famous Grouse, Highland Park, Cutty Sark, The Glenrothes, Brugal en Snow Leopard Vodka.

Het hoofdkantoor van Edrington zit in Schotland: in totaal werken er circa 3.000 werknemers bij de verschillende bedrijven en partners, waarvan 70 procent in het buitenland.

Het bedrijf beheert de eigen logistiek naar dertien landen en houdt toezicht over de andere export via joint ventures en overeenkomsten met derde partijen. Edringtons hoofdaandeelhouder is The Robertson Trust, dat sinds 1961 al ruim 250 miljoen pond doneerde aan verschillende goede doelen.
www.edrington.com

Nieuw Macallan Distillery Edrington Nieuw Macallan Distillery Edrington Nieuw Macallan Distillery Edrington

0
0
0
s2sdefault

Misschien zijn onderstaande artikelen ook interessant?