Blackadder smoking islay whiskyEen vat dat afkomstig is van de meest Noordelijke distilleerderij op het eiland. Zilte en zoute tonen vermengen zich met gras, vanille room, zoete turf en kruiden, inclusief peper. Een zeer stevige “Orcadian” whisky. Smoking Islay is ook al zo’n oud label van Blackadder. Dit is formeel een “blended” malt. 

Oftewel een “ge-tea-spoonde” whisky, wat natuurlijk onzin is, maar het zorgt ervoor dat we ook hiervan de naam van de distilleerderij niet kunnen noemen. Dat is helemaal niet erg, want de naam Smoking Islay en de kwaliteit van deze bottelingen spreken voor zich.....

 

Blackadder heeft weer mooie Smoking Islay’s en Old Man of Hoy gebotteld. Robin Tucek is natuurlijk een zeer eigenzinnig man. Onder zijn Blackadder label bottelt hij dan ook whisky’s die net even anders zijn dan anderen en natuurlijk zijn dat altijd zeer smaakvolle whisky’s. 

Old Man of Hoy is al een ouder label van Blackadder. The Old Man op het Orkney eiland Hoy is een recht op staande stapel stenen die je als eerste ziet als je naar Stromness op Orkney vaart. En de naam geeft dan ook aan dat deze whisky een single malt van het eiland Orkney is.

De Smoking Islay 55% opent met warme tonen van ingelegd (geel) fruit en donkere karamel. Daarna komen meer zilte invloeden naar boven, waarna een warm strand over neemt. De tong ervaart eerst veel kruiden, inclusief peper en zout. Daarna neemt turfrook over, wat weer gevolgd wordt door geel fruit. Een feilloze Islay whisky.

De Smoking Islay 58,8% komt uit een port vat, wat meer tonen van eikenhout en rood fruit heeft opgeleverd. Het lijkt een hele andere whisky dan de 55%. Direct meer Islay invloeden met stevige turf en rook. Het mooie is dat het rode fruit de Islay karakters nog eens benadrukt. De tong wordt gegrepen door eikenhout, rokerige appeltaart met dito slagroom. Dit is wel heel bijzonder. De afdronk is lang en smaakvol, maar verrassend in evenwicht.

De Smoking Islay 60,6% komt uit een ex-bourbon hogshead en is echt Islay, openend met kruiden van bitterkoekjes en speculaas, vanille en rabarber, brandend haardvuur en zeewater. Ook hier is de turfrook mooi in balans met de rest van de geuren. De smaken weerspiegelen de geuren, maar met meer turf en zout. De afdronk is “clean” maar zeer krachtig. Om lekker warm van te worden.

Als u belangstelling hebt voor 1 van deze Blackadder Whisky's of onze andere whisky’s, rums, cognac of likeuren, neemt u dan even contact met ons op. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De smaaknotities van deze Whisky's

Blackadder Old Man of Hoy 2005 12 y.o. 60,5%

Neus: een winderige dag op het strand met zout en zoet door elkaar. Grastonen, vanille en room, kruiden en peper
Smaak: nu iets zoeter maar met dezelfde invloeden van de zee en geel fruit. Ook met witte kruiden.
Afdronk: allround en lekker lang en stevig.

Blackadder Smoking Islay NAS 60,6%
Neus: echt Islay met speculaas kruiden en bitterkoekjes. Vanille en rabarber voor een brullend haardvuur.
Smaak: zeewater met turfrook overdekken geel fruit en zoete room.
Afdronk: hier wordt je lekker warm van.

Blackadder Smoking Islay NAS 55%
Neus: ingelegd geel fruit met donkere karamel en bessen.
Smaak: meer zilte invloeden met veel exotische kruiden en peper en zout. Dan meer turfrook.
Afdronk: heerlijk rokerig en verwarmend maar ook met geel fruit.

Blackadder Smoking Islay Port Wood Finish NAS 58,8%
Neus: eikenhout en rood fruit met veel Islay invloeden van de zee en turfrook.
Smaak: meer rood fruit, maar ook meer Islay invloeden. Appeltaart met room, maar uit een “smoker”. Een heerlijke geweldenaar.
Afdronk: lang en smaakvol. Verrassend in evenwicht.

0
0
0
s2sdefault

Misschien zijn onderstaande artikelen ook interessant?