Navy Island Navy Strength rum Hunter LaingKill Devil Guyana Diamond Distillery heeft zowel pot stills als een column still staan, die beiden mooie rum produceren.
Het verschil in karakter tussen de 2 kunt u nu proeven, want van beide is een Kill Devil Guyana single cask en een Kill Devil Guyana cask strength variant gebotteld.

Navy Island heeft een broertje gekregen. Deze Navy Strength (Cask Strength) variant komt ook uitsluitend van Jamaica en uitsluitend uit de pot stills van Monymusk.

Naar onze mening een fantastische aanvulling op de Navy Island Rum tegen een zeer redelijke prijs......
0
0
0
s2sdefault

suikerriet plantage rumRum wordt gemaakt door het distilleren van een gegist mengsel van suiker en water. Deze suiker komt van de suikerriet en wordt vergist van riet sap, geconcentreerd suikerrietsap, of melasse. Melasse is het zoete, kleverige residu dat overblijft nadat suikerriet sap is gekookt en de gekristalliseerde suiker is gewonnen.


De meeste Rum is gemaakt van melasse. Melasse is meer dan 50% suiker, maar bevat ook aanzienlijke hoeveelheden van mineralen en andere spoorelementen, die kunnen bijdragen tot de uiteindelijke smaak. Rum gemaakt van riet sap, vooral geproduceerd op Haïti en Martinique, hebben een van nature "smooth palette".

Afhankelijk van het recept, is de "wash" (het suikerriet sap of melasse en water) vergist, met behulp van gekweekte gist of in de lucht aanwezige wilde gisten, voor een periode variërend van 24 uur voor lichte Rum tot enkele weken voor de zware, volle varianten.Distillatie van Rum

Rum distilleren St. MaartenRum wordt gedistilleerd in distileerkolommen, het soort distileerketel heeft een diepgaand effect op het uiteindelijke karakter van de rum. Alle Rum komt nog steeds als een heldere, kleurloze spirit uit het destillatie proces. Het lageren in vaten en het gebruik van toegevoegde karamel bepalen hun uiteindelijke kleur. Aangezien de karamel wordt verkregen uit gebrande suiker, kan men zeggen dat alleen natuurlijke kleurstoffen worden gebruikt in Rum.

Lichtere Rum worden geproduceerd in kolom stills, waarna ze meestal op houtskool gefilterd en soms gerijpt worden in oude eiken vaten voor een paar maanden om tot een zekere mate van zachtheid toe te voegen. De meeste lichte Rum hebben een minimale smaak en aroma en zijn vergelijkbaar met Vodka, met name merken die houtskool-gefilterd zijn.
Zwaardere Rum soorten zijn meestal gedistilleerd in pot stills (peervormige), deze gelijken op de stills die worden gebruikt om Cognac en Scotch whisky te produceren.

Pot stills zijn minder "efficiënt" dan kolom stills en smaakgevende elementen worden op deze wijze overgedragen aan de alcohol. Sommige merken Rum zijn gemaakt door het mengen van pot en de kolom gedistilleerde Rum.
 

 
0
0
0
s2sdefault

Rum Landen

Barabados RumHet Caribisch gebied is het epicentrum van de wereld Rum productie. Vrijwel elke grote eilandengroep produceert haar eigen aparte stijl van Rum.


Barbados produceert lichte zoetige Rum van zowel Pot- als Kolom stills. Rum distillatie is hier begonnen en het Mount Gay Distillery, daterend uit 1663, is naar alle waarschijnlijkheid de oudste nog steeds distillerende Rum producent in de wereld.


Cuba produceert Rums met een lichte frisse body in Column Stills. Het is op dit moment verboden om Cubaanse Rum naar de Verenigde Staten te verschepen.


De Dominicaanse Republiek is bekend om haar aged Rums met een volle body gebotteld in Column Still.

Guyana is terecht beroemd om zijn rijke zware Demerara Rum, genoemd naar een plaatselijke rivier, die worden geproduceerd uit zowel de Pot- als Column Stills. Demerara Rum kunnen gedurende langere tijd worden bewaard (er zijn 25-jaar-oude rums op de markt), ze worden vaak gebruikt voor het mengen met lichtere Rum uit andere regio's. De naburige landen Suriname en Frans Guyana produceren soortgelijke volle Rum.


Haïti volgt de Franse traditie van de zwaardere Rum die dubbel gedestilleerd wordt in Pot stills en gerijpt in eiken vaten voor drie of meer jaren om een volle buitengewoon soepel smakende Rum te produceren. Haïti heeft ook nog een uitgebreide ondergrondse "Moonshine" (illegale) industrie die voor de religieuze Voodoo rituelen handel levert.

jamaica rumJamaica staat bekend om zijn rijke, aromatische rum, waarvan de meeste geproduceerd worden in Pot stills. Jamaica heeft officiële classificaties van Rum, variërend van licht tot zeer volle smaak. Jamaicaanse Rum worden veel gebruikt voor het mengen.


Martinique is een Frans eiland met het grootste aantal distilleerderijen in de Oost-Caribisch gebied. Zowel Pot- als Column Stills worden gebruikt. Net als op andere Franse eilanden zoals Guadeloupe, worden zowel Rum agricole (gemaakt van suikerriet sap) en Rum industrieel (gemaakt van melasse) geproduceerd. Deze rum is vaak gerijpt op gebruikte Franse cognac vaten voor minimaal drie jaar. Rhum Vieux (lang gerijpte Rum) is vaak vergeleken met kwalitatief hoogwaardige Franse brandewijn.


Puerto Rico is vooral bekend door zijn lichte zeer droge Rum gebotteld in Column Still. Alle witte Puerto Rican Rum moet volgens de wet minimaal één jaar oud zijn, terwijl donkere Rum drie jaar gerijpt moet hebben.


Trinidad produceert voornamelijk licht Rum in Column Still en heeft een uitgebreide export.


De Maagdeneilanden zijn verdeeld tussen de Amerikaanse Maagdeneilanden en de Britse Maagdeneilanden. Alleen de Amerikaanse Maagdeneilanden produceren heden ten dage nog steeds Rum, ze maken voornamelijk lichte gemengde rum uit Column Stills, maar er zijn ook enkele mooie donkere en gerijpte sipping Rums van de meest belangrijke producent Cruzan. Deze Rums en die van nabijgelegen Grenada dienen ook als basis voor Bay Rum, een klassieke aftershave lotion!


Guatemala en Nicaragua zijn zeker noemenswaardig in Centraal-Amerika waar een mooie verscheidenheid aan voornamelijk medium body Rum in Column Stills wordt gebotteld, ze lenen goed voor lange rijping. Ze zijn onlangs begonnen om internationale erkenning te krijgen


Brazilië produceert grote hoeveelheden van meestal lichte Rum uit Column Stills met unaged cane spirit genaamd Cachaça (ca • sha • sa) is het bekendste voorbeeld.


Venezuela maakt een aantal zeer gerespecteerde gouden en donkere Rum gerijpt op vaten.

canada rumDe Verenigde Staten hebben een handvol Rum distilleerderijen in het zuiden, het produceren van een range van lichte en medium bodied Rum die in het algemeen worden verkocht met Caribbean-thema namen.


Canada's 300-jaar oude traditie om Rum te verhandelen voor gedroogde kabeljauw gaat verder in de Atlantische Oceaan provincies Newfoundland en Nova Scotia, waar gouden Rum uit Antigua, Barbados, Jamaica worden geïmporteerd en gerijpt voor vijf jaar. Het resultaat van deze stevige Rum is lokaal bekend als Screech.


Europa is vooral een blender van geïmporteerde Rum. Zowel het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk importeren Rum uit hun voormalige koloniën in het Caribisch gebied om de rum te bottelen en te laten rijpen. Zware, donkere Jamaicaanse rum worden in Duitsland ingevoerd en gemengd met neutrale drank in een 01:19 verhouding om Rum Verschnitt te produceren. Een soortgelijk product in Oostenrijk wordt Inlander Rum genoemd.

thailand rumAustralië produceert een aanzienlijke hoeveelheid witte en gouden Rum met een dubbel-destillatie-methode. Ze maken gebruik van zowel de Column- als pot stills. Rum is de tweede meest populaire alcoholische drank in het land na een biertje. Lichte Rums worden ook geproduceerd op een aantal van de eilanden in de Stille Zuidzee, zoals Tahiti.


Asia Rum hebben de neiging om de regionale suikerriet productie te volgen. De witte en gouden Rum uit Column Stills wordt voornamelijk geproduceerd in de Filippijnen en Thailand.

 
0
0
0
s2sdefault

Classificaties van Rum

Rum vatenWitte Rum is over het algemeen "light-bodied" (hoewel er een paar zware-bodied White Rum in de Franse eilanden). Ze zijn meestal helder en hebben een zeer subtiel smaak profiel. Als ze gerijpt zijn in eiken vaten om een soepele smaak te verkrijgen , dan zijn ze meestal gefilterd om elke kleur te verwijderen.
Witte rum wordt voornamelijk gebruikt in mixdranken en mengen in het bijzonder goed met fruit smaken.

 

Golden Rum, ook bekend als Amber Rum, is over het algemeen medium-bodied. De meeste hebben gedurende een aantal jaren gerijpt in eiken vaten waardoor de rum zacht en glad wordt.

 

Dark Rum is traditioneel volle, rijke, gecarameliseerde Rum. De beste worden voornamelijk geproduceerd in pot stills en vaak gerijpt in eiken vaten voor langere perioden. Deze rum wordt puur gedronken en niet gebruikt in mixes.

 

Gekruide Rum kunnen wit, gouden, of donkere Rum. Ze zijn doordrenkt met kruiden of fruit aroma's. Rum punches (zoals de Planters punch cocktail) zijn mengsels van Rum en vruchtensappen die zeer populair zijn in het Caribisch gebied.

 

Rhum Clement Martinique

 

Añejo en Age-gedateerde Rum is leeftijd Rum uit verschillende jaargangen of batches die door elkaar zijn gemixed om de continuïteit van de smaak van de merken Rum van jaar tot jaar te verzekeren. Sommige oude Rum geven de leeftijd aan met vermelding van de jongste Rum in het mengsel (bv. 10-jarige Rum bevat een mix van rum, die minstens 10 jaar oud). Een klein aantal van de Franse eiland Rum zijn Vintage gedateerd.

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault

Columbus suikerriet rumDe geschiedenis van Rum is de geschiedenis van suiker. Suiker is een zoete kristallijn koolhydraat dat van nature voorkomt in een verscheidenheid van planten. Eén daarvan is het suikerriet (Saccharum officinarum), een lang dik gras dat zijn oorsprong vindt in de eilanden van het huidige Indonesië in Oost-Indië. Chinese handelaren brachten de teelt naar Azië en naar India. Arabieren op hun beurt brachten het naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika waar het onder de aandacht van de Europeanen kwam tijdens de kruistochten in de 11e eeuw.


De Spanjaards en Portugezen waagden het om zelf plantages te beginnen in de Atlantische Oceaan, zij plantten suikerriet in de Canarische Eilanden en Azore. In 1493 nam Christopher Columbus riet stekken mee van de Canarische Eilanden terwijl hij op zijn tweede reis was naar Amerika en bracht ze naar Hispaniola, het eiland in het Caribisch gebied dat nu wordt gedeeld door Haïti en de Dominicaanse Republiek. Portugese ontdekkingsreizigers deden al snel hetzelfde in Brazilië.Het Caribisch gebied bleek een ideaal klimaat voor het verbouwen van suikerriet te hebben en de productie van suiker verspreidde zich al snel over de eilanden.
De onverzadigbare vraag in Europa naar suiker leidde al snel tot de oprichting van honderden suikerriet plantages en molens in de verschillende Engels, Spaans, Frans, Portugees en Nederlandse koloniën. De molens maalden het geoogste riet en haalde er het sap uit. Door dit sap te koken vormen zich brokken gekristalliseerde suiker. Het resterende sap werd melazas genoemd (van "Miel", het Spaanse woord voor honing), in het Engels werd dit melasse.

Suikerriet walsen rumMelasse is een kleverige stroop die nog een aanzienlijke hoeveelheid suiker bevat. Sugar Mill exploitanten merkten al snel dat als het werd gemengd met water en in de zon stond het ging gisten. Rond 1650 werd dit voormalige afvalproduct gedistilleerd tot alcohol. In de Engels koloniën heette het Kill Devil (vanwege neiging tot een nare kater of naar haar vermeende medicinale krachten, u mag zelf kiezen) of rumbullion (herkomst onzeker), welke naam door de jaren heen ingekort werd tot ons moderne woord Rum. De Fransen maakten van dit woord Rhum, terwijl de Spaanse het Ron noemden.


Lokaal werd Rum gebruikt als wondermiddel voor veel van de pijntjes die de inwoners troffen in de tropen. Suiker plantage-eigenaren verkochten het ook, tegen gereduceerde prijzen, aan de marine schepen die lagen in het Caribisch gebied om hun aanwezigheid in de lokale wateren aan te moedigen en zo aanwezigheid van plunderende piraten te ontmoedigen. De Britse marine heeft een dagelijks rantsoen van een halve pint Rum tot 1730. Dit rantsoen werd vervolgens gewijzigd door het te mengen met een gelijke hoeveelheid water om een drank genaamd Grog te produceren.
Het Grog rantsoen bleef een in stand in het leven van de Britse marine tot 1969.
 

piraten rumDeze Marine-Rum-verbinding introduceerde Rum naar de buitenwereld en er werd in de late 17e eeuw een bloeiende exporthandel ontwikkeld. De Britse eilanden verscheepten Rum naar Groot-Brittannië (waar het werd gemengd in Rum punches en al snel verving het de Gin als de meest gedronken drank in de 18e eeuw) en de Britse koloniën in Noord-Amerika, waar het zeer populair werd.
De export van Rum naar Noord-Amerika, in ruil voor de New England hout en gedroogde kabeljauw (nog steeds een culinair favoriet in het Caribisch gebied) veranderde al snel naar de export van melasse aan distilleerderijen in New England. Dit werd gedaan om wetten van het Britse parlement te omzijlen, de wetten waren gemaakt om de Britse distilleerders te beschermen, ze verboden rechtstreekse handel in gedistilleerde dranken tussen kolonies. Deze wet maakte al gauw dat de smokkelhandel hoogtijdagen vierden!Het verschepen van melasse om Rum te maken in New England distilleerderijen werd een deel van de beruchte slavernij driehoek". De eerste etappe was "het verschepen van de melasse naar New England om Rum te maken. De tweede etappe was de verzending van Rum naar de havens van West-Afrika om het te ruilen voor slaven. De laatste etappe was de passage van de slavenschepen naar de suikerplantages van het Caribisch gebied en Zuid-Amerika waar veel van de slaven aan het werk werden gezet in de suikerriet velden.
 

Bacardi rum oorsprongVerstoring van de handel als gevolg van de Amerikaanse Revolutie en de opkomst van whisky productie in Noord-Amerika heeft geleid tot de langzame daling van de Rum als de Amerikaanse nationale drank. Rum productie nam in de Verenigde Staten langzaam af in de 19e eeuw, de laatste New England Rum distilleerderijen werden gesloten bij de komst van het nationale verbod in 1920. De beroemde "rumrunners" uit het verboden tijdperk gingen toen voornamelijk whisky smokkelen naar de Verenigde Staten.

In Europa leidde de uitvinding van suiker extractie uit de suikerbiet naar een verminderende vraag van Caribische suiker, het verminderde de hoeveelheid melasse die werd geproduceerd en de hoeveelheid Rum dat wordt gedistilleerd. Veel kleine plantages en hun Stills werden gesloten. De Rumproductie verdween, voor het grootste deel, naar landen waar suikerriet werd geteeld.


 

Malibu RumDe moderne geschiedenis van Rum danken we aan de verspreiding van air-conditioning en de groei van het toerisme. In de tweede helft van de 20e eeuw, maakte moderne airconditioning het mogelijk voor grote aantallen mensen om af te reizen naar warm-weer regio's waar Rum de dominante drank was.
Daarnaast heeft de explosieve toename van het aantal Noord-Amerikaanse en Europese toeristen naar Rum-drinken regio's geleidt tot een gestage stijging van de populariteit van Rum-op basis van mixdrankjes. Tegenwoordig is White Rum voor Wodka een serieuze concurrent voor de mix in een aantal kenmerkende nontropical produkten.

Gerijpte rums hebben een nieuwe plaats verworven bij consumenten naast de single malt Scotch whisky's, Armagnacs, en kleine batch Bourbons, die de subtiele complexiteit van de Rums hebben leren waarderen. De Pot stills van de Guyana en Jamaica Rum hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Schotse whisky drinkers (het is geen toeval dat de Schotse whisky koopman en bottelaar Cadenhead ook flessen Demerara Rum botteld).


Men zegt weleens dat de subtiele en complexe Rums van Martinique en Guadeloupe zich kunnen spiegelen aan de smaak profielen van de beste Franse brandewijn in Cognac en Armagnac!
 

 
0
0
0
s2sdefault

Misschien zijn onderstaande artikelen ook interessant?