Petit Champagne Remy MartinRemy Martin is een specialist in Fine Champagne Cognac, dat betekent dat de eau-de-vie geselecteerd wordt uit de twee beste teeltgebieden van de Cognac streek, de Grande Champagne en de Petite Champagne (het woord "Champagne" definieert een bodemsoort die zeer krijtachtig is). De eau-de-vie van deze cru's in het hart van de Cognac streek, hebben het grootste ageing potentieel en zijn daarom zeer geliefd.

Fine Champagne Cognac is de enige combinatie van twee crus beschermd door de Appellation d'Origine Contrôlee (AOC, de Franse wet van 1938. De Grande Champagne & Petite Champagne bieden officieel de complementaire kwaliteiten om een unieke kwaliteit van de cognac te garanderen.
In 1965 werden de eerste contracten tussen wijnbouwers en distillateurs uit Grande Champagne & Petite Champagne ondertekend door Remy Martin.

De Remy Martin staat bekend om zijn opvallende centaur logo, dat wordt weergegeven op zijn Cognacs. In China wordt Remy Martin Cognac bijna altijd "man-headed paard" (人头马) genoemd in plaats van de eigenlijke naam "Remy Martin".

0
0
0
s2sdefault

Chateua MontifaudChâteau Montifaud
Het kasteel Montifaud behoord al zes generaties tot de familie Vallet. De wijngaard Montifaud werd aangelegd in 1837 door Augustin en werd succesvol opgevolgd door Pierre, Maurice, Louis en Michel. Laurent vergezelde zijn vader en grootvader vanaf oktober 2000.

Wanneer een zoon bij zijn vader in het bedrijf toetreed, wordt volgens de familietraditie van Montifaud, een deel van de in dat jaar gedestilleerde cognac opzij gezet en verkocht door de toekomstige generaties Montifaud. Zo komt het dat in de duisternis van de "Paradise" kelder van Montifaud flessen Cognac liggen, die indertijd vakkundig gedistilleerd zijn door Pierre en Maurice Vallet.
De familie kelders van Montifaud bewaren ook cognacs die dateren van 1920 tot de heden ten dage, waarvan een deel de in vintage jaren, is verzegeld door het BNIC (Nationale Interprofessionele Bureau van Cognac).

0
0
0
s2sdefault

Het Cognac Aroma Wheel is het resultaat van vier dagen van intensieve proeven en discussie door 50 internationale top sommeliers, Cognac meesters, samen met specialisten en schrijvers over wijn en gedistilleerde dranken uit de hele wereld ...

Het Cognac Aroma Wheel

Het Cognac palet past perect in de vier seizoenen, symbool voor de aromatische rijkdom.

cognac Aroma WheelDe vijf kenmerkende aroma's voor de beschrijving van Cognac zijn vanille, pruim, caramel, sinaasappel en abrikoos. Natuurlijk zijn er een groot aantal anderen. Recent werd een aroma wiel voor Cognac gemaakt. Het verschilt van andere wijn versies omdat deze de aroma's categoriseert in de seizoenen.

Subtiele florale cognac tonen herinneren de lente, terwijl het de meer assertieve tonen van abrikozen, citrus en exotisch fruit, vergelijkt met een warme zomerdag. Herfst wordt weergegeven door scherpere tonen van gember, zoethout, vanille, karamel en gevolgd door de winter met geuren van koffie, tabak, toast, cederhout, sandelhout.

Cognac vertegenwoordiger Jerome Durand zegt: "Niet alleen Cognac stijlen variëren van fris en licht tot een rijke en diepe, een waardering voor een Cognac zal ook anders zijn in verschillende omstandigheden. We hebben het Aroma Wheel ontworpen om liefhebbers de complexe Cognac smaken en aroma's nog beter te leren begrijpen en waarderen. Het is voor de professionals zoals sommeliers en HORECA een goede gids."

Denk aan exotische Cogna aroma's tijdens de feestdagen. Mix Cognac in een cocktail als aperitief of u kunt Cognac als een digestief bij het dessert serveren. De smaken van Cognac combineren goed met de specialiteiten op uw vakantie, zoals gerookte zalm, foie gras, crème brulee en zelfs peperkoek. De aroma's voegen complexiteit en diepte toe aan gerechten van kalkoen, de jus, vlees terrines en chocolade truffels.

Meer suggesties voor het combineren van Cognac in heerlijke gerechten kunt u vinden op onze Recepten pagina.

Cognac Aroma Wheel Large

 
0
0
0
s2sdefault

Elke Cognac wordt geïdentificeerd door zijn label, gebaseerd op een aantal van de vermeldingen en aanduidingen....

Ageing (Rijpings) Benamingen
Om te mogen worden verkocht aan het publiek moet een Cognac gedurende ten minste twee jaar zijn gerijpt in eikenhouten vat, te rekenen vanaf het einde van de destillatie periode,dat is 1 april van het jaar volgend op de oogst (compte 2).
Eenmaal gebotteld veranderd een Cognac, in tegenstelling tot wijn niet meer. Daarom behoudt de Cognac voor onbepaalde tijd dezelfde leeftijd.

cognac etiquette anim
Op 23 augustus 1983 heeft men de codes en de benamingen gebaseerd op de rijping van de jongste eau-de-vie in het mengsel vastgelegd.
Hier zijn de meest gebruikte:

V.S. (Very Special) of *** (3 sterren) ... Compte 2: Cognac, waarvan de jongste Eau-de-vie ten minste twee jaar oud is.

V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), Reserve ... Compte 4: Cognac, waarvan de jongste Eau-de-vie ten minste vier jaar oud zijn.

Napoleon, X.O (Extra Old), Hors d'âge ... Compte 6: Cognac, waarvan de jongste Eau-de-vie ten minste zes jaar oud is.

Compte "00" duidt de destillatie periode na de oogst tot en met 31 maart. De veroudering compte verandert elk jaar op 1 april.

In het algemeen gebruiken de Cognac Master Blenders Eau-de-vie die veel ouder zijn dan de minimale eis voor hun blends. In de praktijk worden de meest prestigieuze Cognacs tientallen jaren op eikenhouten vaten gerijpt voordat ze aan het publiek gepresenteerd worden.

De BNIC is verantwoordelijk voor het controleren van de voorraden en de leeftijd van rijping Cognac.

Vintage Cognac

Vintage Cognacs zijn Cognacs gemaakt met eau-de-vie van een enkele oogst. Het jaar van de oogst is vermeld op het etiket.
Het produceren van vintage Cognac is geen gangbare praktijk.Lexicologie van de Cognac gecontroleerde benaming van oorsprong

 
0
0
0
s2sdefault

Het maken van Cognac is het werk van de Master Blender. Net als de "meesterneus" bij de parfums, blend de Cognac MasterBlender (Maître de Chai) op subtiele wijze de eau-de-vie van verschillende leeftijden en van verschillende crus. Rigoureus, met ervaring en intuïtie streeft hij naar consistentie in zijn blends en loyaliteit onder de volgelingen van zijn Cognac House...

Cognac Angels ShareConsistentie in kwaliteit
Cognac heeft over de hele wereld een reputatie op het gebied van kwaliteit te verdedigen. De constante zoektocht naar de consistentie van kwaliteit is het werk en de belangrijkste zorg van elke Cognac House.

Volgens het boekje
Al vele jaren zijn de regels gecodificeerd voor de manieren waarop de Cognac gemaakt en gepresenteerd moet worden. Toch zijn alle cognacs verschillend. Elke Master Blender creëert unieke Cognacs om de Cognac kenners te verleiden met de subtiele en eindeloze variaties van smaken.

Cognac Master BlenderDe Meester blender aan het werk
De Master Blender koopt eau-de-vie en volgt hun ontwikkeling vanaf het moment dat ze uit de Pot stills komen. Hij volgt hun ouder worden, proeft ze regelmatig en beslist of het tijd is om ze te veranderen van het ene eikenhouten vat of uit een chai (verouderings magazijn) naar de andere, zodat de cognacs ronder of droger worden. Hij voegt ook geleidelijk gedistilleerd of gedemineraliseerd water toe aan de eau-de-vie, om langzaam het gewenste alcoholpercentage te bereiken voor de release van de Cognac.

Cognac BlendingHet minimum alcoholpercentage van cognac moet 40% bedragen. Deze delicate operatie wordt aangeduid als "verlaging".Deze taak vraagt om een uitgebreide ervaring en hiermee kan elke MasterBlender de Cognac fine-tunen. Het creëren van een mix van de verschillende eau-de-vie, het combineren van verschillende leeftijden en het werk van de meester blender vergt veel ervaring.

Het stelt elke Cognac Huis in staat om de kwaliteit van de Cognac te controleren. Door het mengen van eau-de-vie van verschillende leeftijden en uit verschillende crus, creëert de master blender echte harmonieën, zoals een schilder of een muzikant. Het geduldige vakmanschap zal iedere Cognacliefhebber herkennen en kunnen genieten van de Cognac waar hij/zij van houdt. Het maken van Cognac is het werk van de Meester Blender.

 
0
0
0
s2sdefault

Cognac is een levend ding. Tijdens haar tijd in eiken vaten is ze in permanent contact met de lucht. Dit maakt het extraheren van de stoffen uit het hout mogelijk en het geeft de Cognac zowel de kleur en het uiteindelijke boeket....

Cognac rijpingHet werk van de Tijd
Het lange rijpen van de Cognac, welke soms decennia duurt, wordt mogelijk gemaakt dankzij de porositeit van het hout. Het maakt indirect contact tussen de drank in de vaten en de lucht buiten. Op deze manier worden de stoffen door de Cognac uit het hout geëxtraheerd, welke bekend staan als "droog extracten". Ze veranderen de fysieke verschijning van Cognac, waardoor het in kleur varieert van goudgeel tot vurige bruin.Met de tijd, de overdracht van de natuurlijke kenmerken van de eik wordt geleidelijk «rancio» aroma's en het boeket van Cognac ontwikkelt.

Cognac rijping 2Atmosfeer voor Cognac
Rijping is essentieel voor een eau-de-vie om als Cognac te mogen worden verkocht. Het vindt plaats in vaten van 270 tot 450 liter.De natuurlijke vochtigheid van de Cognac kelders waarin de vaten worden opgeslagen, de invloed daarvan op de verdamping, zijn de bepalende factoren in het rijpingsproces. Als de luchtvochtigheid, droogte en temperatuur in evenwicht zijn, wordt de drank mellow en rijpt harmonieus. Deze evolutie in het verouderingsproces bestaat uit drie fundamentele stadia: extractie, hydrolyse en oxidatie.

Extractie: De nieuwe eau-de-vie wordt opgeslagen in nieuwe vaten waar het stoffen uit het hout extraheert en een goudgele kleur verwerft. Een deel van de vluchtige componenten worden geëlimineerd. De eau-de-vie ondergaat een evolutie in termen van kleur (ze gaan geleidelijk over van het kleurloos tot een duidelijke gele kleur), smaak en bouquet (aroma van eikenhout met een vleugje vanille).

Hydrolyse: Dit is een tijdelijk stadium dat voorafgaat aan de belangrijke evolutie van de organoleptische eigenschappen van de drank. De eau-de-vie staat op het punt om "het hout te verteren". De kleur heeft de neiging om donkerder te worden.

Oxidatie: De smaak verzacht, de tonen van gestoomde eiken verdwijnen en maken plaats voor florale aroma's met hints van vanille, de kleur verdiept. Met de jaren, wordt de eau-de-vie steeds zachter, het boeket wordt rijker en de "rancio" smaak verschijnt.

Cognac rijping 3Een stukje paradijs
De oudste Cognacs worden meestal ver van de andere kelders bewaard in een donkere kelder bekend als "het Paradijs". Als de Cognacs eenmaal hun volwassen rijpheid hebben bereikt, besluit de Master Blender het rijpingsproces te beëindigen door ze eerst in heel oude vaten te plaatsen en vervolgens in grote glazen bakken genaamd " demijohns" over te brengen, waar de Cognacs wederom voor vele decennia kunnen rusten zonder contact met de lucht.

The Angel's Share
Terwijl Cognac rijpt in de vaten en het beste van de eik absorbeert, ontwikkelen zich de meest heerlijke smaken, in het contact met de lucht verliest het langzamerhand een klein deel van haar alcohol en volume.Deze natuurlijke verdamping wordt poëtisch aangeduid als "Share The Angel's". Het is het equivalent van meer dan twintig miljoen flessen Cognac die per jaar verdwijnen in de atmosfeer: een hoge prijs die Cognac producenten zonder aarzelen betalen in hun zoektocht naar perfectie. Deze alcohol dampen voeden een microscopisch kleine schimmel bekend als "Torula compniacensis" waardoor de stenen muren van de Cognac kelders zwart worden en hun karakteristieke kleur krijgen.

 
0
0
0
s2sdefault

Cognac wordt gehouden en gerijpt in eiken vaten. Het maken van een Cognac vat volgt traditionele en eeuwenoude methodes die streven naar perfectie. Niets wordt aan het toeval overgelaten bij de selectie van de eik en de montage van de vaten, om zo het beste van de eik voor vele jaren voor de cognac te verwerven.....

Eiken voor CognacWare Perfectie
Een eau-de-vie wordt alleen Cognac na een langzame rijping in eikenhouten vaten, het hout is geselecteerd vanwege zijn natuurlijke eigenschappen en de mogelijkheid om hen over te dragen aan de drank. Het contact met het hout zal elke eau-de-vie zijn unieke kleur en boeket geven, zonder dat mag het de naam Cognac niet voeren.

Het selecteren van het hout
Cognac rijpt uitsluitend in eiken vaten van oudsher uit de Tronçais en Limousin bossen - respectievelijk Quersus pedunculata en Quersus sessiliflora - afhankelijk van de producent en de stijl. Deze twee soorten eiken werden geselecteerd omwille van hun hardheid, porositeit en extractieve kenmerken. Het Tronçais bos in Allier biedt zachtere, fijnkorrelig hout, dat in het bijzonder poreus is voor alcohol. Het Limousin bos produceert medium korrel hout, harder en nog poreuzer. De tannines in Tronçais eiken staan bekend om hun zachtheid, terwijl die in de Limousin eiken bekend staan om de kracht en balans die ze geven aan de Cognac. Een eau-de-vie extracts meer tannines wanneer het wordt gerijpt in vaten gemaakt met Limousin eiken.

Cognac kuiperijTechnische Hoogstandjes
Het maken van het vat waar een eau-de-vie uiteindelijk Cognac in wordt, vereist een serie van zeer technische taken die kuipers uitvoeren en hebben doorgegeven van de ene generatie op de andere. In hun werk combineren zij hun ambacht en vaardigheden met het gebruik van eeuwenoud gereedschap.

De Beste Vaten
Bij het maken van de vaten is geen improvisatie mogelijk. Elk vat wordt gemaakt van het gedeelte tussen het kernhout en het saphout van meer dan 100 jarige eiken. Daarna moeten ze worden gesplitst en gestapeld in de open lucht gedurende ongeveer drie jaar, waardoor ze hun sap en de bittere houten smaak kunnen verliezen.

Cognac kuiperij 3Na deze lange periode worden de planken gevormd tot gebogen staven. De kuipers kunnen nu met hun werk beginnen. Ze duigen een hoepel in en rond een vuur gemaakt van houtkrullen en eiken stukken. Het hout wordt herhaaldelijk bevochtigd en opgewarmd tot de duigen buigen in de juiste vorm, het geeft een onvergetelijke geur van vers gebakken brood. Hoeveel het hout verkoold is in dit proces genaamd "bousinage" - zal de kenmerken van de eau-de-vie in het vat sterk beinvloeden. Tijdens de verwarmingsperiode, wordt er een band geplaatst rond de basis van het vat om de duigen geleidelijk aan dichter bij elkaar brengen, waardoor ze ten slotte aansluiten zonder gebruik van enige spijker of lijm. Na de afwerking moet het vat enkele stevigheids en kokend water testen ondergaan om zo mogelijke lekken op te sporen. Sommige kuipers zetten hun handtekening op hun "master pieces" om hun vaardigheden te demonstreren en voor het nageslacht te bewaren.

 
0
0
0
s2sdefault

Zodra de alcoholische gisting is voltooid, kan de witte wijn gedistilleerd worden om de eau-de-vie te maken....

Cognac Distillatie
De distillatiemethode is niet veranderd sinds de geboorte van Cognac. De speciale "Charentais Copper Stills" à repasse" die toen al werden gebruikt, zijn nu nog steeds in gebruik. Cognac distillatie wordt uitgevoerd in een proces van twee fasen: 1. Een eerste distillaat wordt verkregen, aangeduid als "brouillis" met een alcohol percentage van 28 tot 32%.2. De "brouillis" mag terug naar de ketel voor een tweede verwarming, bekend als "la bonne chauffe".
Cognac Distilleerproces
Waarom is Distillatie nodig?
Alcohol is een product van de fermentatie van suikers, gevonden in zijn natuurlijke vorm in vruchten zoals fructose en glucose. Alcohol is ook verbonden met tal van andere componenten en moet daarom daarvan worden geïsoleerd. Dit wordt uitgevoerd door distillatie. Het principe van distillatie is gebaseerd op de volatiliteit verschillen tussen deze componenten. In een gedistilleerde eau-de-vie vinden we alleen de vluchtige stoffen die deel uitmaken van de belangrijkste kenmerken van het boeket.

Cognac Pot StillWelke wijnen worden gedistilleerd?
Cognac wordt verkregen door de distillatie van witte wijnen geoogst in de Gecontroleerde Appellation gebieden. Deze wijnen hebben een hoge zuurgraad en een laag alcoholgehalte.

A Perfect Still
Distillatie wordt uitgevoerd in twee "chauffes", dat wil zeggen in twee afzonderlijke verwarmingen met behulp van de speciale Charentais Copper Stills. Ze zijn gemaakt van een unieke vorm boiler verwarmd op een open vuur en op de top van de Still de vorm van een tulband, een olijf of een ui en daarna verlengd door een zwaanshals nek die verandert in een spoel en dan door een koeltank loopt, "de pijp" genoemd.

Cognac distillation coupeDe distillatie-methode
Ongefilterde wijn wordt in de ketel gegoten en aan de kook gebracht. De alcoholdampen worden zo bevrijd en verzameld in de Still-head en dan via de zwaanshals naar de spoel. Wanneer het afkoeld condenseerd het weer, de vorming naar vloeistof staat bekend als "brouillis". Deze licht troebele vloeistof met een alcoholpercentage van 28 tot 32% alcohol gaat vervolgens weer terug naar de ketel.
Voor de tweede distillatie, bekend als de 'bonne chauffe " mag de ketel niet meer dan 30 hectoliter verwarmen en het laadvolume is beperkt tot 25 hectoliter.

De meester distilleerder kan dan de delicate operatie uitvoeren die bekend staat als "snijden" of "la coupe": de eerste dampen die vrijkomen, genaamd "the heads", hebben het hoogste alcoholgehalte en worden gescheiden van de rest. Dan komt "the heart", als de uiteindelijke drank die Cognac zal produceren. Daarna ontdoet de distilleerder zich van "de tweede cut" wanneer de alcoholometer 60% registreert en tenslotte hij elimineert hij "the tails". De "kop" en "tweede cut" worden gedestilleerd bij de volgende batch van wijn of "brouillis".

Het succes van de distilleer cyclus, die ongeveer 24 uur duurt, ligt in de voortdurend toezicht en het vereist een uitgebreide ervaring van de meester distilleerder. Hij kan de destillatie technieken (deel van de fijne droesem, recycling van "tail" in batches van wijn of "brouillis", temperatuur curves etc.) beinvloeden, waaraan de Cognac al zijn facetten van zijn persoonlijkheid te danken heeft.

elabo distillation 01De ambiance van de Charentes
Distilleerderijen werken dag en nacht in de winter maanden. Het is een tijd waarin de Charentais hun leven aan passen aan het ritme van de Stills, in een omgeving waar de gloed van de vlammen, het rustig borrelen van de alcohol, het water, de koper en de stenen een prachtige combinatie vormen.

De traditionele Charentais zijn vaak voorzien van een energiebesparende voorverwarmer voor de wijn. Dit apparaat, waarbij de warmte wordt geleverd door de alcohol dampen die er doorheen gaan, verwarmt de wijn alvast voordat hij in de volgende cyclus gedistilleerd wordt.

 
0
0
0
s2sdefault

Het begint allemaal met de druivensoorten (Ugni blanc is de belangrijkste), speciaal geselecteerd om de witte wijnen uitsluitend bestemd voor Cognac te produceren. Gevolgd door de traditionele oogsten, het persen van de druiven en het maken van de wijn ...

Cognac WijngaardDe wijngaarden van een Noble Spirit
Alle teeltgebieden samen omvat het Cognac gebied ongeveer 6 200 wijngaarden die Charentes witte wijn gebruiken bij de productie van Cognac. De meest aangeplante wijnstok is Ugni Blanc (naast Folle Blanche en Colombard). De late rijping van het ras heeft een goede weerstand tegen "grauwe schimmel" en produceert een wijn met twee essentiële kenmerken: een hoge zuurgraad en in het algemeen een laag alcoholgehalte. Sinds de phylloxera plaag aan het eind van de 19e eeuw, worden alle gebruikte rassen geënt op deze wijnstokken uiteraard rekening houdend met de grondsoort.

Cognac wijngaard 2Half oktober: De oogst
Gemiddeld worden wijnstokken 3 meter uit elkaar geplant. Alle manieren snoeien zijn toegestaan. De meest gebruikte is de "Double Guyot" methode. Een aantal wijnboeren oogsten nog steeds met de hand, maar de grote meerderheid maakt inmiddels gebruik van een oogstmachine. Deze machines bestaan al ongeveer 30 jaar en zijn perfect afgestemd op de behoeften van telers in de regio. Het oogsten kan beginnen zodra de druif zijn volwassenheid heeft bereikt, over het algemeen vanaf begin oktober en tot aan het eind van deze maand.

Wijn persenPersing en Gisting: De natuurlijke methode
De druiven worden direct na de oogst geperst in de traditionele mand of met de pneumatische blaaspersen. Het gebruik van continue persen is verboden. Daarna volgt de fermentatie van het sap. Chaptalisatie (de toevoeging van suiker) is bij wet verboden. Het persen en de fermentatie worden nauwgezet in de gaten gehouden, omdat ze beide een bepalende invloed hebben op de uiteindelijke kwaliteit van de eau-de-vie.

Van wijn tot eau-de-vie
Ongeveer 5 tot 7 dagen na het begin van de gisting, bevatten de wijnen voor de Cognac ongeveer 9% alcohol. Met hun hoge zuurgraad en een laag alcoholpercentage zijn ze perfect voor de distillatie, die uiterlijk 31 maart afgerond moet zijn.

 
0
0
0
s2sdefault

De productie van Cognac gebied werd begrensd door het decreet van 1 mei 1909 ...

cognac appellation 01Het Cognac gebied is gelegen in het noorden van de Aquitaine bekken, grenzend aan de Atlantische Oceaan. In het westen grenst het Cognac gebied aan de Gironde en de eilanden Re en Oleron en in het oosten aan de regio van Angoulême en de uitlopers van het Centraal Massief.

Het landschap van het Cognac gebied wordt gevormd door vlaktes en kleine heuvels met gladde reliëfs. De rivier de Charente doorkruist de regio Cognac, gevoed door andere rivieren: de Ne, de Antenne, de Seugne rivieren...

Het teeltgebied omvat de Charente-Maritime en bijna alle Charente regios en de verschillende districten van de Dordogne en de Deux-Sèvres. Het heeft een homogene en mild zeeklimaat. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur in het gebied is van ongeveer 13 º C en de winters zijn doorgaans mild. De Cognac regio heeft een totale oppervlakte van meer dan een miljoen hectare (1 095 119 ha), maar de eigenlijke wijngaarden bezetten enige 79 636 ha. Ongeveer 95% daarvan wordt gebruikt voor de productie Cognac.

Wijngaard gebieden (The Crus)
Op basis van de bodem functies beschreven door de geoloog Henri Coquand in 1860 werden er 6 Cognac wijngaard gebieden (The Crus) afgebakend en vervolgens bekrachtigd bij decreet in 1938: Champagnes (Grande en Petite Champagne), Borderies en Bois (Fins Bois, Bons Bois, en Bois à Terroirs).

The Crus kregen hun namen toen de lokale bossen werden gekapt in het begin van de 19e eeuw. De Champagne en de Borderies zijn de meest productief groeiende gebieden.

Cognac regio 4Champagne
Bestaat uit lemig, kalkachtige dunne bodem op de top van zachte krijt uit The Cretaceous. Aan de oppervlakte is het kalksteen percentage zeer hoog en op sommige plaatsen meer dan 60%. Montmorilloniet klei levert deze vruchtbare bodems een goede structuur en water reserve. Ondanks hun geringe dikte lijden deze gronden niet aan een gebrek aan water, omdat de ondergrond fungeert als een reusachtige spons, waardoor het water langzaam kan opstijgen wanneer in de zomer de droogte toeneemt.

Cognac gebied 1: De Grande Champagne
Grande Champagne is beplant met ongeveer 13 159 ha wijngaarden gebruikt voor de productie van Cognacs witte wijnen. Deze wijnen produceren fijne, lichte Cognacs met een overheersend boeket van bloemen die na een lange rijping in vaten tot volle wasdom te komen.

Cognac gebied 2: De Petite Champagne
Petite Champagne heeft 15 246 gewijd aan de Cognac productie. De geproduceerde eau-de-vie's zijn zeer vergelijkbaar met die van de Grande Champagne, maar zonder hun finesse.

Cognac gebied 3: De Borderies
De Borderies is de kleinste van de zes Crus. De bodem bevat klei en vuurstenen als gevolg van de afbraak van kalksteen. Ten Noord-Oosten van Cognac ligt haar 3 987 ha wijngaarden die fijne, ronde Cognacs produceren, glad en geparfumeerd met een geur van viooltjes. De Cognac bereikt een optimale kwaliteit na een kortere rijpingsperiode dan cognacs uit de Grande en Petite Champagne.

Cognac regiosCognac gebied 4: De Bois - De Fins Bois
Het grootste deel van dit gebied is bedekt met lemig, kalkachtige gronden bekend als - Groies - zeer vergelijkbaar met die van de Champagne Crus, behalve dan hun rode kleur en harde stenen uit de Jura. Liggend in een lager gebied dat bekend staat als de "Pays Bas" (Lage Landen) ten noorden van Cognac, zijn er ook zware kleiachtige gronden te vinden (60% klei). De Finnen Bois omringen de eerste drie Crus. Hun 31 001 ha produceren ronde, gladde Cognacs die vrij snel op leeftijd komen met een boeket dat herinnert aan de geur van vers geperste druiven.

Cognac gebied 5: De Bois - De Bons Bois
In de Bons bois crus vinden we zandgronden op kustlocaties, in sommige valleien en vooral in de zuidelijke deel van de wijngaard. Dit zand is geërodeerd uit het Massif Central. Wijnstokken groeien heel verspreid, vermengd met andere gewassen, omgeven door bossen met pijnbomen en kastanjes. De Bons Bois vormen een grote gordel, waarvan er 9 308 ha zijn bestemd voor de Cognac productie.

Cognac gebied 6: De Bois - De Bois à Terroir of Bois Ordinaires
Dit groeiende gebied heeft minder dan 101 ha wijngaarden die bestemd zijn voor de Cognac witte wijn productie. De grond is uitsluitend zandgrond en ligt langs de kust of op de eilanden Re en Oleron, ze produceren een snel verouderende Cognac met een karakteristieke maritieme smaak.

 
0
0
0
s2sdefault

Komende uit de beste wijngaarden en verscheept naar Noord-Europese landen werden de Poitou, La Rochelle en d'Angoumois al sinds de 13e eeuw zeer gewaardeerd door de Engelsen, Nederlanders en de Scandinaviërs ...

In het begin van de 17e eeuw, werd wijn getransformeerd in eau-de-vie (letterlijk "water of life") en verbeterd door de veroudering in eiken vaten. De Cognac is geboren... Zo begon het avontuur van de stad Cognac die uiteindelijk de hoofdstad werd van een wereldklasse bedrijf.

cognac histoire 03eCognac in de 3de eeuw
Uitbreiding van de Saintonge wijngaarden: de Romeinse keizer Probus geeft aan alle Galliërs het voorrecht van het bezitten van wijngaarden en het maken van wijn.

Cognac in de 12e eeuw
Guillaume X, Hertog van Guyenne en Graaf van Poitiers creëren een grote wijngaard bekend als de "Vignoble de Poitou".cognac histoire 13eCognac in de 13e eeuw
Nederlandse schepen vervoeren zout uit het gebied naar Noord-Europese landen, ze nemen darnaast ook wijnen uit de "Vignoble de Poitou" mee. Deze vroege handel in wijn creëert een zakelijke mentaliteit in de Charente streek.

Het succes van de lokale wijnen leidt tot de uitbreiding van de wijngaard van Poitou in de Saintonge en Angoumois. De stad Cognac wordt bekend om zijn handel in wijn en door zijn reputatie voor het opslaan van zout sinds de 11e eeuw.


cognac histoire 16eCognac in de 16e Eeuw
Nederlandse schepen komen naar Cognac en Charentais op zoek naar de beroemde wijnen van de "Champagne" en de "Borderies" gebieden. De wijnen uit de wijngaarden in Aunis hebben een overmaat aan productie en de kwaliteit van de wijnen daalt drastisch. Hierdoor kunnen de wijnen de lange zeereizen niet overleven.

De Nederlandse gebruiken ze in hun nieuw opgerichte distilleerderijen, om "brandwijn" - verbrande wijn - van te maken, vandaar de naam "Brandy". Ze drinken het met water in een poging om de oorspronkelijke wijn opnieuw te kunnen creëren.

cognac histoire 17eCognac in de 17e Eeuw
Aan het begin van de eeuw, doet dubbele distillatie zijn intree in de regio. Het zorgt voor de transformatie van lokale wijnen in eau-de-vie, waardoor het vervoer over zee zonder schade verloopt. Gezien de concentratie, is eau-de-vie ook veel goedkoper om te verschepen dan wijn.

De eerste distillatie stills in de Charente werden gebouwd door de Nederlanders. Ze werden geleidelijk aangepast door de Franse distilleerders om de methode van dubbel distillatie verder verfijnden, ook wel bekend als Charentaise destillatie.
De vertragingen bij de afhandeling van de scheepslading leidt tot het besef dat eau-de-vie verbetert wanneer het langere tijd doorbrengt in eiken vaten (gemaakt met hout uit de Limousin) en dat het ook rechtstreeks uit het vat kan worden geconsumeerd.

cognac histoire 18eCognac in de 18e Eeuw
Vanaf het einde van de 17de eeuw en vooral vanaf het begin van de 18de eeuw wordt de Eau-de-vie markt steeds meer georganiseerd. Met het oog op de vraag, worden er "Local Offices" - de meeste van hen van een Anglo-Saksisch oorsprong - aangesteld in de belangrijkste steden van de regio.

Sommigen van hen bestaan vandaag de dag nog steeds. Ze verzamelen de eaux-de-vie en zorgen voor commerciële lange termijn relaties met afnemers in Nederland, Engeland, Noord-Europa en later ook in Amerika en het Verre Oosten.

cognac histoire 19eCognac in de 19e eeuw
Vanaf het midden van de 19e eeuw beginnen veel handelshuizen de eau-de-vie te verschepen in flessen in plaats van vaten. Op zijn beurt gaf deze nieuwe vorm van handel weer de geboorte aan aanverwante sectoren zoals glasmaken.

Sinds 1885 werkt bijvoorbeeld Claude Boucher met volle overgave in de St. Martin de Cognac glasfabriek, met als doel het automatiseren van de productie van flessen, case-maken, kurken en etiketten. De Wijngaarden nemen nu bijna 280 000 hectare in beslag.

Rond 1875 komt de phylloxera in de Charente en vernietigt het grootste deel van de wijngaarden, waardoor er in 1893 slechts 40 000 ha overblijft. Deze tragedie zal leiden tot de oprichting van een wijnbouw commissie die werd opgericht in 1888. Het huidige Station Viticole is sinds 1892 nog steeds het technisch centrum van Cognac.
Het economisch herstel van de regio zal nog vele jaren van de geduldige inspanning vergen.

cognac histoire 20eCognac in de 20e Eeuw
De wijngaarden worden langzaam herplant met behulp van een Amerikaanse onderstam immuun voor phylloxera. Enigszins kwetsbaar als gevolg van enten worden traditionele druivensoorten (Colombard, Folle Blanche, ...) beetje bij beetje vervangen door de Ugni Blanc, die beter bestand is tegen ziektes en deze wordt nu gebruikt voor meer dan 90 procent van de productie van Cognac.

Op 1 mei 1909 wordt het geografische gebied voor de productie begrensd door de overheid. Sinds 1936 wordt Cognac erkend als Controlled Appellation of Origin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt er een wijn en eaux-de-vie distributie bureau gemaakt om de voorraden van Cognac te beschermen.

Toen de oorlog eindigde werd deze vervangen door het Bureau National Interprofessionnel du Cognac en vanaf 1948 viel ook het Station Viticole onder dit gezag. Vanaf dit moment zijn alle fasen van het Cognac maken, onderworpen aan strenge reglementen om het product te beschermen en waardoor de reputatie steeds bekender en gerespecteerder wordt.

cognac histoire 21eCognac in de 21st Eeuw
Cognac wordt heden ten dage geëxporteerd naar meer dan 150 landen. Ongeacht de manier waarop het wordt geconsumeerd is het van het Verre Oosten tot het Amerikaanse continent en in Europa, een synoniem van grote kwaliteit, een symbool van Frankrijk en haar levensstijl.

Net als alle luxeproducten is het succes van de Cognac afhankelijk van de internationale omgeving. Dat is de reden waarom producenten er alles aan doen om de ongeëvenaarde kwaliteit van Cognac te handhaven en haar unieke karakter en de authenticiteit ervan te beschermen voor de wereldwijde concurrentie.

 
0
0
0
s2sdefault

Misschien zijn onderstaande artikelen ook interessant?